AIEC Australian International Education Centre Budapest Europe
AIEC Budapest news about international education, study, student, travel and SEO marketing news for Australia, Europe and Turkey.

Hírek a Nick Cave ‘20.000 nap a Földön’ Budapest Dokumentumfilm Fesztivál február 2015

Hírek a Nick Cave ‘20.000 nap a Földön’ Budapest Dokumentumfilm Fesztivál február 2015

 

Budoku – Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál és a Mozinet bemutatja: “20.000 nap a Földön” premier előtti vetítés és egy különleges tribute-buli, amelyen 6 zenekar tiszteleg Nick Cave művészete előtt.

20.000 nap a Földön – a legendás alternatív rockzenész, költő, író és forgatókönyvíró Nick Cave szemével. A művész különleges utazásra invitál, a film életének egyetlen elképzelt napját mutatja be.

A gyönyörűen fényképezett alkotásban összemosódik fikció és valóság, Cave képzelt és igazi élete, de természetesen feltűnnek benne állandó alkotótársai – zenekara, a Nick Cave & the Bad Seeds tagjai, vagy éppen Kylie Minogue és a színész Ray Winstone –, illetve néhány remekül sikerült koncertbe és a lemezfelvételbe is belepillanthatunk. A legutolsó album, a Push The Sky Away munkálatai közben készült 20.000 nap a Földön intim portrét fest az alkotófolyamatról, azt vizsgálva ezáltal, hogy mi tesz minket azzá, amik vagyunk. A lebilincselő alkotás egyben a kreatív szellem változásra ösztökélő erejének ünneplése is.A 20.000 nap a Földön Sundance Filmfesztiválon debütált, elnyerve a legjobb dokumentumfilm és vágás kategóriák fődíját.

 

 

Átváltozni egy kitalált karakterré – 20,000 nap a Földön

A 2014-es Berlinale Panorama szekciójának egyik legerősebb filmje nemcsak a Nick Cave-rajongótábor számára érdekes. Az ismert zenésztársakról szóló anekdotázás mellett számos ötletes formanyelvi megoldás teszi emlékezetessé.

A 20.000 Days on Earth (2014) c. fikciós dokumentumfilmet rendező Iatin Forsyth-Jane Pollard szerzőpáros korábban rövidfilmeken dolgozott, első egész estés filmjükért pedig megkapták az idei Sundance Filmfesztivál legjobb rendezésért járó díját. A forgatókönyvbe az énekes, Nick Cave is besegített, emellett saját szavaival narrálja is a filmet. Ezek a monológok egytől-egyig olyanok, mint az írásai: erős hangulatteremtő szövegek, amelyekben őszintén és néha kissé közhelyesen beszél a legmélyebb érzéseiről, a nőkkel, drogokkal és Istennel való kapcsolatáról. Igazi csemege, ahogy megmutatja Londonban vezetett időjárásnaplóját és a ’87-ben hirtelen felindulásból írt végrendeletét, amelyben teljes vagyonát a Nick Cave Emlékmúzeumra hagyta.

A film legizgalmasabb jelenetei persze azok, amelyek bepillantást engednek az elmúlt 30 év zeneipari kulisszatitkaiba. Cave kétszer is elmesél egy anekdotát Nina Simone-ról, ahogy az a színpadon egy szempillantás alatt igazi sztárrá változott. Cave szerint ez az előadói munka lényege: átváltozni egy kitalált karakterré, és ezt az imidzset következetesen fenntartani. Elmeséli, hogy azért kezdett zenélni, mert gyerekkorában mindig valaki más szeretett volna lenni, és rájött, hogy ezt a színpadon könnyedén megteheti.

Ha további információt kapcsolatok és erőforrások a mi angol oldalakon ausztrál zene.

No Responses to “Hírek a Nick Cave ‘20.000 nap a Földön’ Budapest Dokumentumfilm Fesztivál február 2015”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: